mandag 31. oktober 2011

Tøying og igangsettelsedato :-)

Idag var det også tid for ny ultralyd :-) Var en annen lege som jeg ikke hadde hilst på før, en dansk en.

Han så først på hodet, magen og hjertet- så vel stort sett det samme som de andre har sett tidligere. Han mente da at det ikke gikk noen kar ut fra det høyre hjertekammeret men derimot gikk alt ut fra det venstre og dermed hadde det høyre hjertekammeret liten eller ingen funksjon. Jaja, vi får se- syns de sier litt forskjellig om akkurat dette hver gang.

Så målte han størrelsen og denne gangen brukte han samme metode som Oscar pleier å bruke og kom frem til at Samy var 2950 g og hadde en hodeomkrets på 33 cm :-) Herlig!! Nå er han jo så og si samme størrelsen som Sakarias må ha vært på samme tidspunkt :-) Det er godt å vite. Han vokste helt perfekt og alt så veldig bra ut.

Jeg spurte etterpå om han kunne si meg når jeg kunne få vite om igangsettelsedato. Han lurte på om jeg ville at han skulle tøye livmorhalsen litt for å se om det kunne fremprovosere fødselen litt og det er klart..nå begynner jeg å bli litt utålmodig og det viser seg jo at han så og si er 3 kg så da er det jo bare å komme ut, så lot han gjøre det.  Var ikke akkurat behagelig men ikke direkte vondt heller.

Så lagde han en rapport og bestilte igangsettelse på føden mandag den 7.nov kl 09 :-) Wii! Så glad jeg ble! da VET jeg det og det er jo deilig å kunne planlegge litt. Da kan sambo komme seg hit i ro og mak og slippe å stresse...da kommer han til å levere lillegutt litt ekstra tidlig i barnehagen den dagen og så kjøre avgårde i 7-tida ser jeg for meg, og da er han i Oslo ca 2-3 timer etter at jeg har blitt satt igang. Regner med det skal gå helt fint...jeg får ei jordmor med meg hele tiden hvis jeg trenger det så lenge sambo ikke er der i tilfelle riene skal komme kjapt igang.

Ja så da vet jeg med stor sannsynlighet at innen 1 uke er jeg 2-barns mamma :-)

Møte med kontaktsykepleier

Idag har vært en informativ dag så først vil jeg skrive om hvordan møtet med Sissel, kontaktsykepleieren vår gikk og skrive ned de spørsmålene jeg hadde og svarene jeg fikk.

Det var først og fremst praktiske spørsmål vedrørende logistikk og økonomi som sto i fokus denne gangen...

Spørsmål:

Hvordan blir det med permisjonen vår når lille er på sykehuset, blir permisjonen forlenget da eller?

Sissel:

Ja den blir forlenget med antall dager som vi oppholder oss på sykehuset. Istedenfor at man får permisjonspenger får man da "pleiepenger" i periodene han er innlagt. I noen tilfeller kan man få innvilget pleiepenger også i perioden mellom 1 og 2 operasjon selv om han er hjemme med oss, men dette kom an på Nav-kontoret og kommunen.

Sp:

Får sambo og storebror dekket reisene til og fra sykehuset?

Sissel:

Nei, det er kun sambo som får dekket 1 utreise og 1 retur. Hvis oppholdet på sykehuset varer i mer enn 14 dager får han dekket 1 tur/retur reise pr uke- dette dekkes av Rikshospitalet. Søsken får ikke dekket noe. Vi må da si ifra til noen på Riksen og så bestiller de billetter for oss, evt kan man kjøre og oppgi km og lignende og få dette returnert.

Sp: Prest og nød-dåp, må vi si ifra ei stund før eller?

Sissel:

Nei, det er alltid prester tilgjengelig men selvfølgelig hvis vi vet om det en dag før er det greit å avtale.

Sp: Elektrisk brystpumpe, kan man låne det med seg hjem hvis man trenger det?

Sissel:

Nei det tror jeg ikke, dere kan låne så lenge dere er på sykehuset men tror ikke dere kan ta den med hjem.

Sp:

Dersom lillegutt er for "svak" til å begynne fullt i bhg når den tid kommer, får vi lengre permisjon da?

Sissel:

Ikke permisjon, men da kan dere søke om pleiepenger i de periodene han ikke er i barnehage. Men jeg tror ikke det skal bli noe problem, de har godt av å være i barnehagen og de fleste klarer seg helt fint.

Sp:

Blir barnet veldig dårlig mellom 1 og 2 operasjon?

Sissel:

Nja, det skjer ikke helt akutt, men heller veldig gradvis, men etterhvert når det nærmer seg 2 operasjon kan de bli mer slitne og de kan bli blålige rundt munnen når de skriker f.eks...

Mellom 2 og 3 operasjon som gjerne er flere år er det store forskjeller og mange syns det er trist å sende unge  til operasjonsbordet fordi det virker så sprekt og fint...særlig når man vet at det etter den siste operasjonen tar lang tid å komme seg pga væske på lungene..ungen må helst være 15 kg før den kan gjennomgå siste operasjon.

(med våre slanke gener vil nok det si at Samuel kommer til å nærme seg 4 før den vil finne sted..)

Sp:

Hvordan er det der vi (jeg og sambo) skal bo i tiden etter operasjonen?

Sissel:

Dere skal bo i foreldrehuset (eller noe sånt) og det er som et hotell, finere enn Gausdal (der jeg bor nå) og litt større rom. Der kan alle bo, inkl lillegutt i tiden frem til Samuel blir utskrevet fra sykehuset. Her er mulighet til å lage seg mat selv også på et felles kjøkken, og vaskerom i kjelleren osv...

Rett etter fødsel vil dere bo på barsel typisk 2-3 dager til jeg har kommet meg etter fødselen, Samuel vil da bo på nyfødtintensiven. Så opereres han og flyttes over til thorax-avdelingen (eller hva det heter) for overvåkning etter operasjonen. Når han er "stabil" og fin og bare skal komme seg blir han flyttet over igjen til nyfødtintensiven hvor han blir frem til vi kan reise til Kristiansand.

Sp:

Alle kontroller og sånn mellom 1 og 2 operasjon og etterpå, må vi reise mye frem og tilbake til Riksen? OG blir det mye vondt for lillegutt?

Sissel:

Nei, hovedsakelig vil kontrollene gjøres i Kristiansand. Kun hvis de er i tvil der vil dere henvises videre til Riksen, så det blir nok noen få turer hit også.

Ved 4 mnd alder må ha inn til Riksen og i narkose for å plassere et kateter i lysken...(skjønte ikke helt hva dette var for men..)...så da blir det nok noen dager opphold på dere her igjen.

Ellers består kontrollene som regel av blodprøve, blodtrykkmåling og ultralyd- ikke noe vondt for ungen.

Selve operasjonene er jo under full narkose og barna får smertestillende så det skal ikke gjøre noe særlig vondt for de.

Ja det var vel de spørsmålene jeg stilte sånn ca. Følte jeg fikk gode svar og nå kan han bare komme :-)

torsdag 27. oktober 2011

Healing-time nr 2

Var til healing igjen rett før jeg dro inn til Oslo. Var ca 36 uker på vei når jeg fikk den. Første gangen jeg var var i beg av juli tror jeg og da var jeg vel 22 uker eller noe sånt?

Hun healet først meg i ca 10 minutter ved å legge hendene sine på panna mi, var avslappende og deilig.

Etterpå når jeg minnet henne på at jeg først og fremst var der pga lillegutt healet hun han ved å legge hendene på magen min. Hun ble fort veldig slapp og satt med hodet i fanget omtrent. Virket som hun ble fysisk sliten/dårlig. Jeg spurte henne om det gikk bra med henne og hun sa at hun hadde en smerte i høyre armen sin og at hun kjente at det skjedde en hel masse. Hun sa at det ikke var ofte det skjedde SÅ mye under en behandling og at hun trodde kanskje det kunne være at det foregikk kirurgisk healing som hun trodde kunne skje ved hjelp av engler og kraft fra oven og at hun hadde opplevd det noen få ganger før.

Jeg spurte om hun mente at det faktisk gikk an å heale et hjerte friskt og hun sa at hun trodde på det ja men at hun selvfølgelig ikke hadde noe vitenskapelig belegg for å si det.

Hun sa videre at hun fikk veldig gode følelser for lillegutt og ikke merket noe negativt i forhold til han...noe jeg tolker dithen at det vil gå bra med han. Jeg har den samme følelsen.

Da er det bare å vente å se hvordan han er med tanke på diagnose og styrke når han kommer til verden- gleder meg :-)

Jordmor-time

Var hos jordmor idag og alt ser bra ut med både urin og blodtrykk og symfosemål :-)
Gikk gjennom ønskebrevet mitt og fikk spurt noen spørsmål, nå er egentlig alt rundt fødsel avklart så godt som det kan la seg gjøre, deilig :-)

Hun forsikret meg om at denne fødselen skulle gå mye bedre enn første og at jeg både skulle ha egen jordmor, rom med badekar, tilgang på epidural og få god informasjon underveis.

Hun sa de måtte koble meg opp til noe måleinstrumenter når jeg var over 3-4 cm men at frem til dette kunne jeg sitte i badekar, hun sa at på unge nr 2 gikk det uansett aldri så lang tid fra man var 4 cm til full åpning og at hvis det tok lang tid likevel så skulle jeg få epidural. De kom til å feste en elktrode på hodet til ungen når han var på vei ut for å kunne måle hjerterytmen hans da også...jeg spurte om det gjorde vondt for ungen og da sa hun at det gjorde sikkert litt vondt men ikke mye og man festa det i overhuden. Dakar lille...

Når ungen kommer ut så var det vanlige at de pustet fint og greit selv og var fine i formen en god stund, kanskje flere dager, før de ble blåaktige og trengte medisiner. Mest sannsynlig får jeg ha han hos meg ihvertfall noen minutter rett etter fødselen før de tar han med til nyfødtintensiven og undersøker han. Så blir jeg trillet inn dit etter 1-2 timer.

De sa videre at når jeg tror fødselen er igang var det bare å komme ned og få målt om det var rier eller ikke så jeg kan få ringt sambo så han får hevet seg i bilen og kommet. Om han ikke rakk det så kunne jeg få inn f.eks ei søster eller noe...kan jo være at hvis det passer for en av søstrene kan de komme å være med meg frem til sambo kommer.

Jada, er ikke urolig igrunn, tror dette skal gå bra :-)

tirsdag 25. oktober 2011

2 uker til termin og ny kontroll

Hei hei!

Idag er det akkurat 2 uker til termin :-) Har nettopp vært på kontroll hos Halvor (husker ikke etternavnet) og det gikk jo fint. Han sa at alt så bra ut og at han ikke var helt enig i at det var en transposisjon av karene, ihvertfall ikke en vanlig transposisjon. Han sa at det derimot så ut som det ble pumpet noe ut fra det høyre hjertekammeret også og at hvis han hadde rett i det så var det en fordel for lillegutt. Ikke sikkert jeg gjengir det han sa helt korrekt her, er mye medisinske greier som jeg ikke skjønner helt men det viktigste jeg fikk ut av samtalen var ihvertfall at det kunne være at diagnosen er hakket bedre enn man trodde i begynnelsen. MEN, det er alltid et men....ingenting er sikkert før lille kommer ut, først da kan de fastslå diagnosen og hvordan operasjonen skal utføres.

Ellers forsøkte han seg på en vektestimering men den virket ikke helt riktig ettersom han kom frem til at lille veier ca 2,5-2,6 nå....som er det de estimerte han til for ca 3-4 uker siden...så jeg tror egentlig det er feil, tror han er minst 2,7 nå. Men saken var den at de la ikke så mye vekt på dette siden alt tydet på at lille vokser som han skal og trives i magen :-) Han sa også at hjertebarn ofte er litt mindre enn andre barn og det kunne forklare at han var litt liten.

Fikk også vite at vanligvis blir man igangsatt bare noen få dager over termin og MAX 1 uke over termin. Greit å vite hva man kan forholde seg til...han sa nemlig at å gå over termin alltid ses som en liten risiko og dermed ville de ikke utsette babyen min for den risikoen siden dette allerede er en "risikofødsel"....så da får vi se da, håper han kommer på termindagen :-) Hodet var forresten festa nå så det er jo bra.

Etterpå tok jeg en CTG, kontroll av hjertefrekvensen og den så fin ut, lillegutt hadde nok en lur i magen da så ikke så mye action men jeg kjenner nok av spark og bevegelse til daglig så jeg er overbevist om at han har det fint der inne.

Ny time fikk jeg på mandag neste uke, da skal jeg først til CTG og så til ultralydkontroll igjen. På torsdag om to dager skal jeg til jordmor på vanlige kontroller (blodtrykk, urinprøve, symfosemål osv) og en gjennomgang av fødselen. Føler meg godt tatt vare på, de er flinke å følge opp her :-)

Ellers bor jeg jo på pasienthotellet om dagen, flytta inn her forrige tirsdag og trives veldig godt. Gode senger, fine rom  og veldig greit med trikken som stopper rett utenfor. Maten er jo så som så, veldig sykehusaktig men brødmaten er jo god og det er jo fint å få servert alle måltider også.
Er veldig heldig med at jeg har både søstre og venner boende her så føler ikke meg alene i det hele tatt, alltid noen å møte og planer både med den ene og den andre :-) Og siden  jeg nå har fått symaskina min på rommet så går det jo ikke an å kjede seg :-P

Var i Kongsberg i helga og bodde hos Jenny og co og møtte igjen sambo og lillegutt- veldig koselig!! Lillegutt reagerte endel da med sinneutbrudd og klenging og sutring og mye rart men det er vel naturlig når jeg har vært borte fra han så lenge. Mann og barn kommer på besøk igjen på fredag til søndag. 3000 kroner kosta det med flybilletter for begge to og overnatting her på hotellet, så det blir jo dyrt i lengden dette, så håper sånn sett at Samuel kommer snart for da får sambo nemlig endel av utgiftene dekket av Nav. Skal avtale et møte med kontaktsykepleieren vår Sissel Sancho snart og forhøre meg litt mer om hvordan vi ordner alle slike praktiske ting og økonomigreier....mye å sette seg inn i rent praktisk for å få dette pusslespillet til å gå opp nemlig. Hadde vært enklere om dette var vårt første barn, nå må nok sambo pendle slik at storebror får en grei hverdag han også...jaja, går nok bra :-)


Da er det siste innspurt- kan bli fødsel når som helst fremover nå...:-)